Zastawa stołowa jak ułożyć

układanie zastawy stołowej

Idealne przyjęcie to nie tylko dobre jedzenie i gościa, a także właściwe nakrycie stołu. Aby stół wyglądał dobrze, nie trzeba mieć specjalnych umiejętności dekoracyjnych, wystarczy mieć na uwadze kilka obowiązujących zasad dotyczących zastawy stołowej. Warto wiedzieć na czym należy pamiętać.

Jak nakryć stół?

Przede wszystkim należy zaznaczyć, że przygotowując stół można zdecydować się na proste lub bardziej rozszerzone nakrycie. Wszystko od okazji, a także od ilości i rodzaju dań, które chce się serwować na przyjęciu.

Podczas każdej okazji z pewnością sprawdzi się zwyczajny biały obrus. Można go wykorzystać podczas romantycznej kolacji, a także świątecznego obiadu. Ciekawym dodatkiem jest bieżnik, a także podkładki pod talerze. Dzięki nim całość prezentuje się o wiele atrakcyjnej.

Kolejną bardzo ważną kwestią jest zapewnienie odpowiedniej przestrzeni każdemu z gości. Powinni oni czuć się przy stole komfortowo i swobodnie. Poszczególne elementy zastawy powinno się rozłożyć na szerokość około 70 – 80 cm, a także zachować między nimi 30 cm odstępu.

Jak rozłożyć sztućce na stole?

Bardzo ważną kwestią jest układanie na stole sztućców. Powinny być one układane w takiej kolejności jak będą używane. Po prawej stronie zawsze układa się nóż i łyżkę, natomiast po lewej widelec. Najdalej od talerza powinny być ułożone te sztućce, których będziemy używać w pierwszej kolejności.

ułożenie zastawy stołowej
ułożenie zastawy stołowej

Warto zaznaczyć, że raz podniesionych sztućców nie można odkładać na swoje miejsce, ani opierać o stół. Powinno się je odkładać na swój talerz.

Jak ułożyć poszczególne elementy zastawy?

Pora przejść do najważniejszej kwestii, czyli do układania zastawy stołowej. Przede wszystkim powinna ona się znajdować 2 centymetry od krawędzi stołu. W pierwszej kolejności należy sięgnąć po tzw. talerz serwisowy lub podtalerz. Pełni on funkcję podstawki. Dobrze zadbać o to, żeby różnił się wizualnie od pozostałych elementów zastawy. Następnie na talerzu podstawie, należy ustawić płaski, duży talerz do dania głównego. Kolejnym elementem jest talerz do przekąsek. Po zjedzeniu przekąsek zwykle zabiera się talerze i stawia się głębokie talerze do zupy. Talerzyki deserowe podaje się dopiero na sam koniec, po skończonym jedzeniu dania głównego.

Inne elementy, które powinny się znaleźć na stole

Na stole oprócz talerzy i sztućców, powinny się także znajdować inne elementy jak np. talerz do pieczywa. Trzeba go ułożyć w lewym górnym rogu. Na talerzu powinna znajdować się indywidualna porcja pieczywa, a także mała kostka masła. Z pewnością przydadzą się także widelczyki do ciasta, łyżeczki deserowe i noże do pieczywa.

Warto zaznaczyć, że dana zastawa stołowa, jej wzór i kolor ma bardzo duży wpływ na charakter danej aranżacji. Dużą popularnością cieszą się przede wszystkim  ponadczasowe talerze porcelanowe. Są one bardzo trwałe, wytrzymałe i odporne na uszkodzenia. Warto pamiętać o tym, że poszczególne elementy powinny do siebie pasować, jednak nie koniecznie muszą one pochodzić z jednego kompletu.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*